2015-10-19 15:57:58

SVJETSKI DAN JABUKA

20. listopada - SVJETSKI DAN JABUKA

Obilježavanje Dana jabuka započelo je u Londonu 20. listopada 1990. godine i od tada se obilježava svake godine.

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je jako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Danas postoje razne vrste jabuka.

 

CRVENI DELIŠES

 

FUJI KIKU

 

ZLATNI DELIŠES

 

Od jabuka se pravi i sok.

 

 

Jabuka je naime prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

 

 

I u našoj školi učenici redovito jedu jabuke te na taj način stvaraju zdrave prehrambene navike.

 

 

 

 


Osnovna škola Ilača - Banovci